Prawidłowe żywienie - to takie komponowanie posiłków i zawartych w nich składników pokarmowych, by pokryte zostało zapotrzebowanie organizmu na energię i niezbędne składniki odżywcze, z uwzględnieniem różnic w zapotrzebowaniu organizmu w zależności od wieku, płci, stanu fizjologicznego oraz aktywności fizycznej. Bardzo ważne jest także rozłożenie posiłków w ciągu dnia i dobór produktów przeznaczonych do jednorazowego spożycia w taki sposób, by w każdym podstawowym posiłku oprócz odpowiedniej ilości energii znalazły się wszystkie składniki odżywcze. Obecnie przyjmuje się, że człowiekowi, szczególnie dzieciom i młodzieży w okresie rozwoju potrzebnych jest około 60 składników odżywczych.
Do najważniejszych celów zdrowego żywienia należą:
- zapewnienie optymalnego rozwoju (w przypadku młodego organizmu)
- zapewnienie dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego
- zapobieganie chorobom powstającym w wyniku nieprawidłowego żywienia, do których zaliczamy: choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę, otyłość, nowotwory złośliwe i osteoporozę.