Każda przyszła mama powinna wiedzieć, że spożywane przez nią posiłki i dostarczane w ten sposób składniki pokarmowe wpływają na prawidłowe tempo wzrostu maleństwa i dojrzewanie jego organów wewnętrznych. W ciąży i podczas karmienia piersią, gdy maluszek błyskawicznie rośnie, niezmiernie ważna jest odpowiednia podaż w diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią składnik błon wszystkich komórek.
Kobiety w ciąży powinny natomiast wystrzegać się produktów mogących wywołać chorobę zwaną listeriozą, którą wywołują bakterie obecne w niektórych produktach spożywczych. Jeżeli choroba zostanie przeniesiona na nienarodzone dziecko, może mieć poważne konsekwencje, takie jak infekcje dziecka, a nawet poronienie.
Dla rozwijającego się w brzuchu mamy dziecka bardzo groźny jest nadmiar witaminy A w diecie mamy. Może on spowodować nieodwracalne zmiany w układzie nerwowym maleństwa. Bardzo ważna jest także odpowiednia podaż kwasu foliowego czy ograniczenie produktów zawierających substancje alergizujące.
Dieta kobiety ciężarnej powinna uwzględniać potrzeby zdrowotne jej samej i rozwijającego się w jej łonie dziecka.