• Żywienie niemowląt
  • Żywienie dzieci małych
  • Żywienie dziecka przedszkolnego
  • Żywienie dziecka w wieku szkolnym
  • Żywienie dziecka w wybranych stanach chorobowych (np. dziecko z kolką jelitową, zaparciami, biegunką, anemią, alergią pokarmową)

Dziecko - to nie „mały dorosły”. Jedzenie dla maluszka, przedszkolaka czy dorastającej młodzieży powinno znacznie różnić się od siebie, gdyż ich zapotrzebowanie jest także bardzo zróżnicowane. Posiłki powinny być odpowiednio dobrane i przygotowane z jak najwartościowszych produktów.

Prawidłowo zbilansowana dieta i odpowiednio wykształcone nawyki żywieniowe gwarantują właściwy rozwój fizyczny (wzrost, przyrost masy ciała) i psychiczny (sprawność umysłową) naszego dziecka.

Jeśli:

  • Martwisz się, czy odpowiednio komponujesz dietę swojego maluszka, wprowadzając kolejne pokarmy
  • Twoje dziecko dostaje dziwnej wysypki ale nie bardzo wiesz na co tak reaguje
    (może to efekt spożycia produktu, którego nie toleruje jego organizm)
  • Obserwujesz u swojego dziecka nadwagę lub otyłość
  • Twoje dziecko jest szczuplutkie i martwisz się, czy nie grozi mu anemia lub inne niedobory
  • Cierpisz razem z dzieckiem, bo ma ono biegunkę, zaparcia czy kolkę jelitową
  • Dbasz o to, co jedzą Twoje dzieci i chcesz być pewna, że nie mają żadnych niedoborów pokarmowych
Zapraszam na wizytę

 

Data urodzenia (dd-mm-rrrr)     Waga dziecka (kg)
   
„Ruch jest w stanie zastąpić prawie każdy lek ale wszystkie leki razem wzięte nie zastąpią ruchu.”
W czasie wizyty przewidziane są:
  • Wywiad dietetyczny, który pozwoli poznać sposób żywienia dziecka
  • Otrzymasz wykaz składników pokarmowych, których brakuje w diecie Twojego dziecka (w porównaniu z obowiązującymi normami), gdzie je znaleźć i jak uwzględnić je w codziennych posiłkach
  • Wskazanie najważniejszych źródeł witamin i składników mineralnych zalecanych dzieciom w danej grupie wiekowej
  • Analiza rozwoju fizycznego Twojego dziecka w oparciu o siatki centylowe
  • Propozycje postępowania i zalecenia dotyczące żywienia dziecka w danej jednostce chorobowej, np. nadwaga, otyłość, zaparcia itp.
Dzięki analizie sposobu żywienia dowiesz się:
  • czy dostarczasz swojemu dziecku odpowiednią ilość kalorii, witamin (wit. A, D, E, C, B1, B2, B6, B12, niacyny, folianów) i związków mineralnych (żelaza, wapnia, magnezu, sodu, potasu, fosforu, cynku, miedzi)
  • czy ma ono w diecie zachowane właściwe proporcje między ilością białka, tłuszczy i węglowodanów, czy są one odpowiedniej jakości (poznasz zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, trans, wielonienasyconych, cholesterolu, błonnika)
  • czy spożywa odpowiednią ilość płynów
  • czy posiada prawidłowe nawyki żywieniowe
Na życzenie przygotowanie jadłospisu, w którym:
  • znajdą się potrawy lubiane przez Twoje dziecko, a jednocześnie który będzie pokrywał zapotrzebowanie Twojego dziecka na wszystkie składniki pokarmowe (w tym zalecane ilości witamin i składników mineralnych)
  • uwzględniona będzie dana jednostka chorobowa
© 2011 monikamilosz.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone
Projektowanie i tworzenie stron www
Ważne: Użytkowanie serwisu www oznacza zgodę na wykorzystywanie plików "Cookies". Szczegółowe informacje w Polityka plików "Cookies".